On the Road (BIO)

Biopremiär 20 juli 2012

Synopsis

Sal Paradise följer med sin vän och hjälte Dean Moriarty på en livsomvändande resa genom USA. Fast besluten att undvika ett trist och förbestämt liv, törstande efter den ultimata friheten och de stora äventyren upptäcker de allt deras värld har att erbjuda. Och slutligen, sig själva.

Jack Kerouacs legendariska bok, älskad av miljontals människor världen över, är en ledstjärna för Beatgenerationen i jakten på den verkliga friheten – fylld av jazz, poesi, fri sex och droger. On the Road, som revolutionerade kulturvärlden och utmanade det amerikanska samhället, är i stort sett en självbiografi; Sal Paradise är Jack Kerouac själv och Dean Moriarty hette i verkligheten Neal Cassady, deras berg-och-dalbaneresa genom USA ägde rum mellan 1946 och 1950. On the Road gavs ut 1957. Idag har boken uppnått en kultstatus få andra verk kan skryta med och utnämnts till en av de viktigaste böckerna under 1900-talet.

Filmatiseringen av ON THE ROAD har varit ett långt projekt. Francis Ford Coppola köpte filmrättigheterna 1979 och gjort flera försök att anpassa en av de viktigaste klassikerna till film. Nu når ON THE ROAD äntligen vita duken med Walter Salles i registolen (Dagbok från en motorcykel, Central Station) och filmen har samlat skådespelare av världsklass.

Information
Biopremiär 20 juli 2012
Genre: Drama, Adventure
Land: Brasilien, Frankrike, Storbritannien, USA
Regissör: Walter Salles
Skådespelare: Sam Riley, Garrett Hedlund, Kristen Stewart, Kirsten Dunst, Viggo Mortensen, Amy Adams, Steve Buscemi, Elisabeth Moss, Terrence Howard
Skriven av: Jose Rivera
Producent: Walter Salles, Nathanaël Karmitz, Charles Gillibert
Originaltitel: On the Road (BIO)
Svensk titel: On the Road (BIO)
Längd: 137 min